Nyíltvízi vizsga

Igaz, ezeket a merüléseket nyíltvízi vizsgamerüléseknek hívjuk, de a valóságban teljesen másként zajlanak le, mint általában a vizsgák. Oldalunk védettvízi részében már leírtuk, hogy addig nem igazán tudunk nyílt vízre engedni, ameddig nem gyakoroltad be uszodában a feladatokat. Mivel csak akkor javasoljuk neked a nyíltvízi búvárkodást, ha megfelelően fel vagy rá készülve, ezért legritkább esetben szokott csak előfordulni, hogy valakinek nem sikerül elvégezni a búvártanfolyamot a nyíltvízi rész miatt. A nyíltvízi vizsga 4 komplett merülésből áll, mikor is tulajdonképpen nem kell mást tenned, mint bemutatni magabiztosan az uszodában már jó begyakorolt feladatokat. Ezen felül még lesz 1-2 új feladat, amit el kell majd sajátítanod. Természetesen sokat gyakoroljuk a lebegést és kisebb-nagyobb víz alatti túrákra megyünk minden merülés végén, miután a kötelező feladatok bemutatásán túl vagyunk. Egy-egy merülés általában 30-40 percig tart. Ennek pontos időtartama a csapat levegőfogyasztásától, a vízhőmérséklettől és az időjárástól függ.
A sikeres nyíltvízi vizsga főbb kritériumai:
– Az előírt feladatok pontos bemutatása
– Megfelelő lebegőképesség elsajátítása
– Merülőtársi rendszer alkalmazása
Minden merülés előtt tartunk számodra egy csoportos eligazítást, ahol átismételjük a feladatokat, és instrukciókat adunk a merüléssekkel kapcsolatosan. Miután kijöttünk a vízből, minden egyes alkalommal értékeljük a merülést. Megbeszéljük az esetleges kérdéseket, javaslatokat adunk neked, hogyan válhatsz jobb búvárrá.
Lehetőséged van itthon, Horvátországban vagy Egyiptomban is befejezned a kezdő búvártanfolyamot. A nyíltvízi vizsga helyszínét természetesen Te határozhatod meg. Általában minden meghirdetett búvártúránkon is lehetőséged van letenni a nyíltvízi vizsgád. 

Hazai vizsga: Legtöbb esetben itthon a dorogi Palatinus tavon szoktuk megtartani a nyíltvízi vizsgát. Általában szombaton 8-9 óra körül találkozunk a búvárbázison. A felszerelések kiosztása után bepakolunk és együtt kimegyünk a merülőhelyre, ami megközelítőleg 40 km-re található. Ezt a távolságot kényelmesen 1 óra alatt megtehetjük. Megérkezésünk után tartunk egy rövid eligazítást és már mehetünk is merülni. Az első napon 2 merülést hajtunk végre, 4-5 óra körül végzünk. Másnap már kint találkozunk a tavon kora délelőtt, és még kettőt fogunk merülni a búvártanfolyam befejezéséhez. Dorogi nyíltvízi vizsgát akkor ajánljuk neked, ha nem tudod megoldani a külföldi vizsga lehetőségét. Ha ezt a lehetőséget választod, készülj fel arra, hogy nem lesz túl nagy a látótávolság, és értelemszerűen szerényebb élővilág fogad majd, mint ha tengerben vizsgáznál.


Horvátországi vizsga: Ezt a vizsgát akkor ajánljuk neked, ha tengerben szeretnéd befejezni a búvártafolyamod nyíltvízi részét és lehetőséged van elszabadulni egy hosszú hétvégére. Általában csütörtök reggel, kora délelőtt indulunk itthonról, így késő délután, kora este már el is foglaljuk a szállást. Célpontunk Rovinj, vagy Punat városa. A városok Budapesttől kb. 600 kilométerre vannak, kényelmesen 6-7 alatt elérhetőek autóval. Az első és második napon befejezzük a kezdő búvártanfolyamot 4 nyíltvízi merüléssel. Vasárnap reggel még merülünk egy nem túl mélyet hazaindulás előtt 3-4 órával. A túra alatt mindig úgy tervezzük a merüléseket, hogy legyen elég időnk körbejárni a helyi nevezetességeket is.


Egyiptomi vizsga: Ezt a vizsgát többek között azoknak ajánljuk, akik össze szeretnék kötni nyaralásukat a búvártanfolyammal. A túra általában egy hétig tart, Hurghada, vagy Dahab a célpontunk, ahol egy hétig leszünk. 3,5 órás repülő út után már egy teljesen más világ fogad minket. A Vörös tengert a világ legszebb merülőhelyei között jegyzik, ezért biztos lehetsz benne, hogy nem lesz hiány a víz alatti látnivalókból. Egy hét alatt általában 10 merülést hajtunk végre, ebből 4 a búvártanfolyam vizsgája. Ezek után lesz 6 bulimerülés, szebbnél-szebb helyeken. Ezeken a túrákon lehetőséged van egyből elkezdeni a haladó búvártanfolyamot, amennyiben megfelelően elsajátítottad a búvárkodás alapjait. Hurghadán napi kihajózással, míg Dahabban partról merülünk általában. Évente egyszer-kétszer szervezünk hajós szafarit is, mikor egy hétig folyamatosan a hajón tartózkodunk, ezért korlátlanul merülhetünk bármennyit. 


 
 

Ne kockáztass!

Kapcsolat