Egy kezdő búvártanfolyam költségei

Ezzel a bejegyzésemmel szeretnék neked egy kis segítséget nyújtani, hogy könnyebben találj magadnak kezdő búvártanfolyamot. Szeretném, ha tudnád, milyen költségei vannak egy igényesen, standardok szerint megtartott PADI búvártanfolyamnak. A számolásnál egy hazai nyítvízi vizsgával számoltam. Lássuk, milyen költségei vannak egy alapfokú búvártanfolyamnak:

Tankönyv, minősítő kártya díja:

Ez a két tétel minden búvárrendszerben más összeg, ezért is írtam, hogy ez leginkább a PADI búvártanfolyamokra igaz. Jelen pillanatban egy búvároktató megközelítőleg 15.000.- forintért tud hozzájutni a tankönyvhöz és kb. 15.000.- forintot fizet a búvár minősítő kártyáért is. Ez a két költség más összeg lehet más búvárrendszerekben, ezért ha nem emelik ki külön ezeket a tételeket, akkor bátran lehet számolni 15-30 ezer forinttal.

 

Uszodai belépők:
Alapul az Aquaworld árait vettem alapul, ami 2500.- forint/alkalom. Véleményem szerint érdemes legalább 3x elmenni védettvízi foglalkozásra. Ennyi idő és alkalom biztosan kell, hogy összeszedj némi kis rutint a feladatok elvégzéséhez, szerezz némi kis magabiztosságot, mielőtt elvinnénk nyíltvízi vizsgára, megjósolhatatlan látási viszonyok közé. Tehát, 3 alkalom az 7.500.- forintba fog kerülni.

Dorogi tó strand belépők:
Ezen nincs mit magyarázni. 2.000.- forint/alkalom, 2 nap, az összesen 4.000.- forint.

Palacktöltések:
Itt 3 uszodai alkalom, és 2 nap nyíltvíz, ott 2 merüléssel. Ez összesen 7 palacktöltés. Átlagosan 1.200.- forintot számoltam 1 palack feltöltésére, így mindösszesen 8.400.- forint.

Felszerelés bérlés:
Tételezzük fel, hogy búvároktatód rendelkezik saját tanulói felszereléssel, tehát nem kell kifizetnie egy másik búváriskolának 3.500-5.000.- forintot bérlésre alkalmanként. Pedig így egyszerűbb lenne a képlet,  de ez a megoldás a drágább eredményeket hozza. A számoláshoz egy olyan búvárfelszerelést vettem alapul, amihez mindenből a legolcsóbbat vettem meg. Ezen is lehetne kicsit vitatkozni, hogy a tanulókra miért is adnánk a legolcsóbb, ezért feltételezhetően a legkényelmetlenebb, legalapabb cuccot adjuk, de az egy másik bejegyzés lehetne. Körbenéztem és számoltam, így kb. 230.000.- forintban lesz egy felszerelés, az esetleges búvároktatói kedvezményekkel együtt. Ha ezt kiadom 100 alkalommal, átlagosan merülnek benne napi kettőt, akkor 200-230 merülésre tervezek egy ilyen felszereléssel, aztán el tudom adni fillérekért, mivel ennyi merüléssel már igen kis kopottka lesz. Ha mondjuk eladom féláron, kifizetem évente a reduktor felújításának a díját is, akkor is kb. 1.500.- forintot amortizálódik naponta a felszerelés. Tehát 5 nap az 7.500.- forintba fog nekem kerülni. Itt még nem is beszéltem az felszerelésének kopásáról, és cseréjének a költségeiről.

Reklám és rezsi költség:
Bizonyára ezen az összegen is lehet hosszan vitatkozni, de egy biztos. Ha nem reklámozunk, nincs weboldalunk, nem fognak jönni a tanulók hozzánk búvárkodni. Tehát igen is ezzel a költséggel is számolnunk kell. Itt most nem csupán arra gondolok, hogy hirdetek a facebbokon, meg az adwords oldalán. Ebbe bele tartozik a weboldal elkészítése, a névjegykártyák esetleg repi ajándékok, pólók, bögrék elkészítése is.
A rezsi költségeinek számolásakor azokra gondolok, amik az eddig felsorolásból kimaradtak, azaz: könyvelő, üzemanyag, telefon, villanyszámla, fűtés, autó karbantartása és minden egyéb költség, ami még felmerül. Ezekre összesen 12-15.000.- forintot számoltam.

Összesítés:
Amennyiben ezeket a költségeket összeadod, akkor láthatod egy búvároktatódnak egy személy leoktatása 54.400.- és 72.400.- forint között mozog. Szeretném kiemelni még egyszer, hogy ez csupán egy kezdő búvártanuló költsége! Tehát amennyiben ennyiért találsz a kezdő búvártanfolyamot, akkor az búvároktatód, búváriskolád még egy fillért sem keresett, ingyen oktatott téged! Természetesen ezekből a költségből még le lehet faragni. De ne feledd! A búvártanfolyamod alap költségein csak úgy lehet spórolni, hogy valamelyik részt kihagyod a tanfolyamból. Ez természetesen a minőség rovására megy majd. Legközelebbi bejegyzésemben azokról a trükkökről fogok majd írni, amikkel találkozhatsz a kezdő búvártanfolyam keresése közben.

Comments

comments


Hozzászólások lezárva.

 
 

Ne kockáztass!

Kapcsolat