Elméleti képzés

Az elméleti tananyagot kétféle képen tudod elsajátítani. Az első lehetőséged, hogy bejössz hozzánk a búvárbázisra és végighallgatod az előadásainkat. Az elméleti foglalkozásokat általában 18:00 órakor szoktuk kezdeni és 21:00-21:30 között szoktuk befejezni. A foglalkozások egy rövid videó megtekintésével kezdődnek, aztán folytatom az előadást. Az elméleti előadásokon 5 alkalommal találkozunk, és az utolsó találkozás végén van az elméleti búvárvizsgád. Amennyiben egyéb elfoglaltságaid miatt nem tudsz részt venni az előadásokon, választhatod az “otthon tanulós” programot is. Ez esetben, a beiratkozáskor kapott tankönyvből otthon tudsz felkészülni, amikor csak időd és kedved engedi. Mikor felkészültél, keresünk egy időpontot, ami megfelelő számodra. Az elméleti vizsgád előtt egy konzultáción veszel részt, ahol átbeszéljük röviden a tananyagot, válaszolunk esetleges kérdéseidre. Ez általában 2-3 órát vesz igénybe. Amennyiben felkészültél,  már el is kezdheted az elméleti vizsgád. Természetesen azt javasoljuk neked, hogy  amennyiben időd engedi, inkább vegyél részt az elméleti képzésen.

Nézzük, hogy milyen részekkel fogsz találkozni a kezdő búvártanfolyamodon, tankönyvben:
Bevezetés
Bemutatkozások: Mint minden búvártanfolyamot, ezt is bemutatkozással kezdjük. Mindenki mond magáról pár szót, és hogy mi motiválja őt a kezdő búvártanfolyam elvégzésére.
A PADI-ról: Szintén csak pár mondatban bemutatjuk neked a PADI rendszerét. Ennek a rendszernek a tagja leszel, így biztosan érdekel majd néhány érdekesség.
A búvártanfolyam felépítése: Ebben a részben összefoglaljuk neked a kezdő búvártanfolyam részletes felépítését. Egyeztetjük veled az uszodai foglalkozások időpontját, ajánlunk nyíltvízi helyszíneket, időpontokat. Azt, hogy hol szeretnéd elvégezni a nyíltvízi vizsgát, ráérsz majd eldönteni az uszodai foglalkozások végére.
Tanácsok a búvártanfolyam elvégzéséhez: Itt átbeszéljük a kezdő búvártanfolyammal kapcsolatos esetleges kérdéseket.


1. Modul
A víz alatti világ: Megbeszéljük, mi is tulajdonképpen a pozitív, semleges és a negatív lebegőképesség. Megtudhatod, hogy miként hat a növekvő ill. a csökkenő nyomás a testedre, megbeszéljük a kiegyenlítési technikákat. A nyomás, a térfogat és a sűrűség összefüggéseiről is lesz szó ebben a részben.
A búvárfelszerelések: A búvárfelszerelések témakörben a következő felszerelésekről fogsz tanulni: Maszkok, légzőcsövek, uszonyok, mellények, búvárpalackok és szelepek, nyomáscsökkentők, nyomásmérők. Minden búvárfelszerelésnek elmagyarázzuk alapszinten a rendeltetésüket, működésüket, elmondjuk a előkészítésüket, karbantartásukat. Igény szerint vásárlási tanácsokkal látunk el.
A merülőtársi rendszer: A búvárkodás egyik legfontosabb része szerintünk a merülőtársi rendszer betartása. Ennek szerepéről és fontosságáról fogunk beszélni neked.
Védettvízi merülés áttekintése: Az uszodai foglalkozás 1. modulját fogjuk itt átbeszélni.

2. Modul:
Alkalmazkodás a víz alatti világhoz: A 2. modult a látás és hallás a víz alatt témakörrel kezdjük. Új információkat tudhatsz meg a hőveszteségről, illetve annak elkerüléséről. Megtudod majd, hogy miként kell mozognod a víz alatt.
Légzés: Megtudod majd, hogy miként kell hatékonyan lélegezni a víz alatt búvárkodás közben, hogyan tudjuk elkerülni a túlterhelést, illetve mit kell tenned, ha mégis túlterheled magad. Itt szó lesz még a légutak ellenőrzéséről is.
A búvárfelszerelés: Folytatjuk a búvárfelszerelések megismerését. A búvárruhákon kívül megismered majd a kiegészítőket is. Beszélünk még a súlyrendszerekről és biztonsági levegőforrásokról is. A BCD, azaz búvármellények, a búvárkések, a búvártáska és a búvárműszerek bemutatásával zárjuk ezt a részt.
Kommunikáció és eljárások: Víz alatt nem tudunk beszélgetni, ezért fontos, hogy alaposan átvegyük a búvárjeleket.  Szót ejtünk még a merülőtárs ellenőrzésről is.
Védettvízi merülés áttekintése: Az uszodai foglalkozás 2. modulját fogjuk itt átbeszélni.

3. Modul:
A merülési környezet: A merülési környezet részbe a következő témákat vesszük át: hőmérséklet, látási viszonyok, vízmozgások, az aljzat szerkezete, a vízi élővilág, és a napfény. Ezeket a témákat részletesen kifejtjük majd neked.
A merülés megtervezése: Minden merülést meg kell majd tervezned, mikor önállóan búvárkodsz. Ennek menetét fogjuk átvenni lépésről-lépésre.
Merülés hajóról: Elég valószínű, hogy előbb-utóbb hajóról is fogsz merülni. Az sem nehezebb, mint partról merülni, de van néhány eljárás, amit ismerned kell hozzá. Ezt osztjuk meg veled.
Problémakezelés: Igaz, a búvárkodás elég biztonságos sport, ennek ellenére előfordulhatnak problémák, vészhelyzetek. Fontos, hogy tudd, miként lehet ezeket megelőzni, ha pedig bekövetkezett a baj, hogyan tudod ezt elhárítani. Felkészítünk arra is, hogy miként tudsz segíteni másokon is.
Védettvízi merülés áttekintése: Az uszodai foglalkozás 3. modulját fogjuk átbeszélni.
Általános nyíltvízi gyakorlat: A nyíltvízi merülések általános szabályairól tartunk előadást ebben a részben.
Nyíltvízi merülés áttekintése: Átnézzük, hogy miket fogunk csinálni az első és második nyíltvízi merüléskor.

4. Modul
A búvárfelszerelés kiegészítői: A negyedik modult a kiegészítők ismertetőjével kezdjük. Megismerkedhetsz a felszíni bójákkal, búvárzászlókkal, felszíni jelzőeszközökkel, a gyűjtőzsákokkal, írótáblákkal, és a merülési naplóval.
Búvár-egészségügy: Ha búvárkodsz, nagyon ajánlott, hogy egészségesen élj! Erre próbálunk majd rávenni téged.
Levegő belégzése a mélyben: Arról fogsz itt hallani, hogy milyen hatással van rád a belélegzett levegő a búvárkodás alatt. Bővebben fogunk beszélni a szennyezett levegő veszélyeiről, az oxigén szerepéről, a nitrogén kábultságról és a dekompressziós betegségről. Beszélünk továbbá a dekompressziós betegségekkel kapcsolatos elsősegélyről és kezelésekről.
Búvártáblázatok és búvárkomputerek áttekintése: Ha merülsz, fontos tudnod, hogy mennyi időt maradhatsz különböző mélységekben, illetve mennyi időt kell várnod a következő merülésig. Ehhez ad nekünk nagy segítséget a búvártáblázat és a búvárkomputer. Ebben a részben megtanuljuk a táblázatok és komputerek használatát.
Védettvízi merülés áttekintése: Megbeszéljük, hogy milyen feladatokat fogunk végezni az uszodai foglalkozás 4. moduljában.

5. Modul
Speciális eljárások a búvártáblázattal és búvárkomputerrel kapcsolatban: Van néhány olyan különleges szabály, amiket be kell tartanunk búvártáblázat és búvárkomputer használatánál. Ilyenek például a biztonsági megállók, a vész-dekompresszió, a magassági merülések, repülés merülés után. Ezeken felül jó még tudnod, hogy mit kell tenned, ha dekompressziós megállót kell tartanod, vagy hidegben, vagy megerőltető körülmények között merülsz.
A tájolóval történő navigálás alapjai: Jó érzés merülés alatt tudni, hogy éppen merre jársz, hogyan tudsz visszatalálni a kiindulási ponthoz. A tájolás elengedhetetlen kelléke a tájoló. Ennek használatát tekintjük át.
Kalandjaid folytatása: Itt beszélgetünk arról, hogy milyen lehetőségeid vannak a kezdő búvártanfolyam elvégzése után. Általános képet kapsz a további búvártanfolyamokról, búvártúrákról.
Védettvízi merülés áttekintése: Utolsó uszodai foglalkozásunk utolsó modulját vesszük át.
Nyíltvízi merülés 3., 4. áttekintése: Nyiltvízi vizsga utolsó két moduljának átbeszélése.
Merülésbiztonsági eljárások összefoglalása: Egy gyors összefoglaló a merülések legfontosabb eljárásairól.


 
 

Ne kockáztass!

Kapcsolat