Az a fránya maszkürítés

Tapasztalataim szerint, a legtöbb probléma a maszkürítéssel szokott lenni a vészhelyzeti feladatok gyakorlásánál a kezdő búvártanfolyam védettvízi, illetve nyíltvízi részénél is.. Ez persze érthető is, hiszen ez az úgymond legkellemetlenebb feladat. Csípi a szemünket, belemegy az orrunkba a víz, folytathatnám. De mit tegyünk, hogy jól csináljuk és ne okozzon nekünk ez problémát?

Elsőként tisztázd magadban, hogy mennyire vagy “jóban” a vízzel? Mennyire vagy magabiztos, hogy ha a fejed a víz alá merül? Esetleg ért-e valami trauma életed során, ami vízzel kapcsolatos? Ebben az esetben bármilyen feladat gyakorlása előtt menj el és barátkozz össze a vízzel megint. Ha lehetőséged van, ugrálj a vízbe, úszkálj a víz alatt, játszatok valamilyen víz alatti játékot. Sajnos, ameddig bármilyen pici félelmed is van a vízzel kapcsolatban, addig nem fogod tudni magabiztosan megcsinálni a feladatokat.

Fontosnak tartom kiemelni a legfontosabb dolgot, a fokozatosság elvét! Nagyon, de tényleg nagyon fontos, hogy nagyon apró lépésekben haladj, ameddig nem megy jól egy feladat, addig ne menj tovább! Ne feledd, hogy az egyszerűbb feladatoktól haladva az esetleg összetettebb feladatok felé, az önbizalmad is építed közben. Ha valamelyik feladatot kihagyod, vagy hamarabb továbblépsz, mielőtt még nem megy jól, magabiztosan, előbb-utóbb kezdheted az egészet elölről.

Fontosnak tartom még, hogy amennyiben megoldható, mindig legyen melletted valaki! Még a legegyszerűbb feladatok elvégzésénél is. Azon kívül, hogy párosan szebb az élet, nagyon jó érzés, ha közben valaki melletted van, támogat lelkileg és a végén osztozik az örömödben. Egy társ jelenléte mindig biztonságot ad, így te is magabiztosabban gyakorolsz majd.

Amennyiben még nem vagy búvár, a készülékes merüléseknél minden esetben legyen melletted egy hivatásos búvár. Ebben az esetben nem elég csak egy merülőtárs.

Ha lehetséges, figyelj arra is, hogy a gyakorlásokra a legjobb formádba menj. Ne legyél éhes, de tudj még levegőt venni a kajától. Fontos, hogy kipihenten menj gyakorolni, lehetőleg stresszmentes állapotban. Amikor gyakorolsz, hagyj megfelelő hosszúságú szüneteket és elfáradtál, inkább menj több alkalommal. Egy-egy mozdulatnak, feladatnak le kell ülepednie, hogy tovább tudj lépni a következő szintre.

  1. feladat

Az első feladatnál felejtsd el a búvárfelszerelést, felejtsd el a maszkot is, még a vizet is! Telepedj le egy nyugodt helyre és gyakorold a levegővételt és kifújást. Banálisnak tűnhet ez a gyakorlat, de hidd el, ez nem ciki és nem hülyeség. Sokat segíthet, ha becsukod a szemed és közben elképzeled, ahogy áramlik a levegő a légutakban. Tehát kezd azzal, hogy beszívod a levegőt a szádon, kifújod a levegőt a szádon. Aztán beszívod a levegőt az orrodon, kifújod ugyanott. Ezt gyakorold addig, ameddig már nem kell koncentrálod annyira, hogy hol fújod ki a levegőt, hol szívod be.

2. feladat

Próbáld ugyanezt a beszívást úgy gyakorolni, hogy az orron kifújásnál nem csukod be a szád! Itt már találkozhatsz egy kis bonyodalommal. Tudod, hogy miért? A hétköznapi életben sosem találkozunk olyan helyzettel, hogy nyitott szájjal kellene kilélegeznünk az orrunkon. Ezért hidd el, nem te vagy a béna, ha elsőre nem megy! Viszont búvárkodásnál csak így tudod majd a maszkot kiüríteni, mivel a kifújás közben a szádban lesz a reduktor, emiatt nem tudod majd becsukni a szád. Egy kis segítség lehet, hogy a nyelved tapaszt a szájpadlásodra és próbáld úgy fújni a levegőt, mint ha csak az orrod fújnád. Ezt tényleg nagyon gyakorold be, hogy mikor már valóban a maszkot kell ürítened, már ne kelljen azon gondolkoznod, hogy hogyan is kell levegőt venni illetve kifújni azt.

3. feladat

Irány az uszoda! Vegyél fel egy maszkot és légzőcső nélkül és menj be a vízbe. Olyan mély vízbe menj, ahol még leér a lábad és magabiztosan ki tudod emelni a fejed a vízből. Vegyél egy nagy levegőt a felszínen, tedd bele a fejed a vízbe és fújd ki hol az orrodon, hol a szádon. Ha ez jól megy, vedd le a maszkot és csináld ugyanezt. Mikor beteszed a fejed a vízbe, próbáld meg kinyitni a szemed a víz alatt. Tudom, hogy uszi után piros lesz majd a szemed, tudom, hogy ez sem túl kellemes. Egy dolgot viszont el kell fogadnod. Valamilyen szinten ez is biztonságot ad, hogy érzékeled szemeddel, –legalább foltokban- hogy mit történik a külvilágban. Arról az „apróságról” nem is beszélve, hogy ha véletlenül leesik a fejedről a maszk, hogyan fogod azt megtalálni a víz alatt búvárkodás közben?

4.feladat

Ha a légzés kontrolálása már jól megy úgy, hogy minden felszínen vett levegőt ki tudsz fújni ott, ahol akarod, akkor vegyél magadhoz egy légzőcsövet is és gyakorold ugyanezeket. Egy kicsit más érzés lesz, mivel eddig jobban tudtad kifújni a levegőt az orrodon, mikor csukva volt a szád. De emlékszel! Már ezt gyakoroltad a felszínen is.

5.feladat

Teljes búvárfelszerelésben, felfújt mellénnyel gyakorold a feladatokat a víz felszínén, még mindig olyan mélységű vízben, ahol fel tudsz állni könnyedén. Most már csak két dolgot gyakorolj. Levegő beszívása és kifújása szájon keresztül. Aztán kifújás orron keresztül a maszkba. Ha ez könnyedén megy, akkor vedd le a maszkot és ismételd meg a feladatot anélkül.

6. feladat

Ha idáig eljutottál és magabiztosan ment minden feladat, akkor már majdnem biztos, hogy sikeres lesz a maszkürítésed. Na de hogyan? Hát hogyan? Veszel egy levegőt, beengeded a vizet a maszkba, kifújod a levegőt az orrodon és már kész is. Nem benned van a hiba, ha ennyi információt kevésnek találsz. Menjünk végig, lépésről-lépésre.

Teljes búvárfelszerelésben merülj le a medence aljára és rendezd a lélegzeted, szokd meg egy kicsit az új környezetet. Ha megnyugodtál, vegyél egy levegőt, de ne túl mélyet. Hajtsd egy kicsit előre a fejed, hogy a befolyó víz ne az arcodon folyjon végig. A maszkodban kicsit melegebb a levegő, így az arcod is melegebb a maszk alatt. Ha hirtelen hideg víz éri a bőröd, kellemetlen érzés lehet, légszomj alakulhat ki. Felül csípd meg a maszk szoknyáját középen és óvatosan engedd be a vizet.  Elsőre éppen, hogy csak egy centit. Nem kell félig engedni, pláne nem teljesen elárasztani. Van még egy olyan lehetőség is, hogy alul emeled el a maszkot és úgy engeded be vizet. Én elsőre mégis csak az első verziót ajánlanám, mert így jobban tudod kontrolálni a beengedést. Így a maszkban lévő levegő is könnyebben tud távozni így nem befolyásolja a víz bejutását.

Amennyiben bejutott a pici víz, az eddig megtanult módon fújj levegőt a maszkba az orrodon keresztül. Ebben a pillanatban a maszk tetejét óvatosan egy kicsit szorítsd a homlokodhoz, hogy a befújt levegő ne tudjon ott elszökni. Nagyon fontos, hogy ne túl erősen nyomd a maszk tetejét, mert elképzelhető, hogy a maszk alja eltávolodik az arcodtól a nyomás hatására és befolyik alul a víz. Mivel a maszkodban így nagyobb lesz a levegő nyomása, az ki fogja szorítani a vizet a maszkodból alul. Persze felvetődik az a kérdés, hogy segítsd-e azzal a víz távozását, hogy alul elhúzod kicsit a maszkot. Szerintem ameddig nem megy tökéletesen a feladat, addig ne húzd el alul. Ha elhúzod, elképzelhető, hogy nem lesz teljesen összhangba a befújásoddal, így nem hogy eltávozna a víz, hanem egyre több lesz a maszkodban. Később már, ha profin csinálod, természetesen gyakorolhatod így.

Mivel kicsit előre van hajtva a fejed, ezért a maszk orr részben fog maradni egy kis víz. Ezt úgy tudod eltávolítani, hogy a befújás végén hátrahajtod kicsit a fejed. Így a maradék pici víz is eltűnik a maszkodból. Az első pici siker után pihenj egy kicsit, örvendezz, aztán ezt csináld meg még párszor. Ha már nagyon jól megy, engedj be egy kicsivel több vizet a maszkba. Fontos, hogy ne csukd be a szemed közben, folyamatosan figyeld, hogy mi történik a maszkodban. Ha már megközelítőleg félig beengedted a maszkodba a vizet és rutinból ki is tudod üríteni, akkor jöhet a teljes maszkürítés.

7. feladat

Teles maszkürítésnél megint csak próbálj arra törekedni, hogy maradjon nyitva a szemed. Amennyiben sehogy sem tudod nyitva tartani a szemed, dolgozzatok ki a segítőddel egyezményes jeleket. Például, ha tele van a maszkod, szorítsa meg óvatosan egyszer a csuklód, ha sikerült kiüríteni, két rövid szorítással jelezze azt. Ha már jól megy a teljes maszkürítés, már jöhet a maszk levétel és a maszk nélküli úszás is.

A vége felé szeretnék, még adni két tanácsot a maszkkal kapcsolatosan. Ennél a feladatnál nagyon fontos, hogy pontosan illeszkedjen rád a maszk. Nem biztos, hogy lesz a búváriskolában pont olyan maszk, ami a te fejedre illeszkedik. Ezért a legjobb, ha vásárolsz magadnak egyet. Egy jó búváriskola sem tudja biztosítani azt a választékot tanfolyam alatt, amit egy búvárbolt. Egy suli maximum 5-10 fajta maszkot „fog” be oktatáshoz, ameddig a magyarországi búvárboltokban legalább 50-100 fajta körül választhatsz. A maszk kiválasztásánál még az is fontos számodra, hogy mekkora a maszk „légtere”. Értelemszerű, hogy minél kisebb „légterűt” választasz, annál kevesebb levegőt kell belefújnod, így annál hamarabb ki tudod üríteni azt.

Most eljutottunk egy olyan pontra, amit fontos megbeszélni. Legyél kitartó és gyakorolj sokat. Hamarosan menni fog, ha elég szorgalmas és türelmes vagy. Legrosszabb esetben az is előfordulhat, hogy Te, meg a víz sosem lesztek barátok. Ha véletlenül ez kiderülne, akkor se legyél csalódott! Bárki, bármit mond, a búvárkodás nem való mindenkinek.

Mindenkinek kellemes maszkürítést! 🙂

Comments

comments


Hozzászólások lezárva.

 
 

Ne kockáztass!

Kapcsolat